divendres, 15 de maig del 2009

Defensa del Patrimoni d'Horta.

Existeix un grup de persones que volen defensar el Patrimoni d'Horta i els 3 Turons. Publiquem un extracte d'un escrit seu:

"
3. Proposta de divulgació i defensa patrimonial de la zona del carrer Aiguafreda – carrer Llobregós – torrent de Carabassa

Sabut és del passat rural dels nostres barris, sobretot d’Horta i entorns, i de la important activitat de les bugaderes en aquesta zona. A través del temps han anat desapareixent tots els indrets que recordaven aquest passat d’indústria casolana tan anomenat i citat, i tan poc estudiat en profunditat.

El carrer d’Aiguafreda és l’únic racó que testimonia gairebé íntegrament aquest passatge de la nostra història i junt amb tota la zona encara amb cases baixes que va fins al carrer Llobregós, formen un espai digne de conservar, adequar, incentivar als propietaris o fer les accions que siguin possibles perquè no corrin la sort d’altres llocs que han quedat absolutament esborrats de la memòria col·lectiva.

I molt a la vora d’aquesta zona hi ha el tram que encara queda visible del torrent de Carabassa. Aquest espai, encara amb terra, és l’únic que queda visible i gairebé intacte d’un lloc on hi corria l’aigua quan plovia.

La nostra proposta és estudiar la forma d’aconseguir que la zona compresa entre carrer Aiguafreda – passatge Granollers (avui dia un terreny en mal estat on hi aparquen cotxes) – carrer Llobregós – baixada de can Mateu – i el tros de Torrent de Carabassa, tocant a passeig Maragall, es pugui tractar com un espai patrimonial dins d’un projecte més ampli tendent a defensar, arranjar i divulgar aquells espais dignes de ser preservats per al coneixement i memòria històrica de la ciutadania.

Pensem que els territoris que ens resten i que poden aportar elements per a una evocació del nostre passat (talment com ho pot ser el barri gòtic de Barcelona o el nucli històric de Sarrià, per anomenar algun exemple) i que siguin per a gaudi de ciutadans i forans, tenim el deure de tenir-ne cura i defensa.

4. Proposta de cens d’elements arquitectònics, paisatgístics, zones urbanes, etc. que siguin considerats dignes de rehabilitar i conservar

Aquesta proposta vol ser una actuació més àmplia de la que ja ha emprès l’administració per catalogar el Patrimoni arquitectònic.

Aquest cens es podria dur a terme amb un seguit d’accions d’entitats cíviques i culturals, escoles, instituts, particulars, etc. amb un pla d’actuació que hauríem de treballar dins de la tasca que ens hem proposat.

Actualment no es considera un element patrimonial: un safareig, una figuera en un antic entorn o un jardí d’una casa antiga, per anomenar alguns exemples.

El coneixement, la presa de consciència, la constatació d’existència d’elements patrimonials avaluables, el treball o les activitats que es puguin programar amb aquesta qüestió, poden ser primordials perquè la ciutadania s’adoni de tot allò digne de conservar en el seu entorn vital.

Divulgació

És el nostre objectiu divulgar tots aquests principis i idees per aconseguir el suport ciutadà necessari per poder fer canviar procediments i normatives tendents a defensar tot el que és patrimoni de tothom.

La presentació oficial del GPvH3T va tenir lloc el 6 de juny a la sala d’actes de la biblioteca de Can Mariner.

Agrairem la col·laboració de tothom que estigui disposat a iniciar accions en aquesta línia, ja que tot just comencem a iniciar els nostres objectius.

Consulteu la web http://entitatsfontdenfargues.googlepages.com/

Per qualsevol dubte o suggeriment dirigiu-vos a:
Associació de Veïns i Veïnes Font d’en Fargues fontdenfargues.avv@gmail.com o al tel. 93 4208331 (Carlota)

Associació de Veïns del barri d’Horta, horta@telefonica.es (Xavi O.)


Juliol 2008"


Des d'aqui moltes gràcies a les persones que es preocupen per millorar el barri.