diumenge, 26 de juliol del 2009

Article al Diari "El Punt"



El Carmel encara el seu futur
El pla de reforma del barri redueix les afectacions a la meitat després d'un any i mig de tenses negociacions amb el veïnat
26/07/09 02:00 - Barcelona -
CLARA RIBAS

El ple municipal de Barcelona va aprovar divendres de manera inicial el Pla de Millora del Carmel i entorns, un polèmic projecte de reforma global que arriba al plenari sensiblement retocat respecte a la primera proposta presentada al febrer del 2008. L'equip de govern ha anat reduint el nombre d'habitatges afectats, que dels més de 700 inicials, va passar a 533 el juliol de l'any passat i ara en preveu 390. Una reducció d'un 50% que, per als veïns, té un caràcter agredolç, ja que hi ha alegria per als qui finalment poden respirar tranquils, però també hi ha preocupació per als que encara no saben què significa estar afectats, per si se'ls pagarà un preu just pel pis que hauran de deixar, quan temps els queda per estar a casa seva i si hi ha alguna esperança perquè siguin desafectats.
Dimarts passat, al vespre, la regidora del districte d'Horta Guinardó, Elsa Blasco, es reunia amb veïns afectats encara pel Pla de Millora del Carmel i Entorns. Blasco va recordar que, ja el febrer del 2008, en què va explotar la notícia d'un pla que afectava més de 700 habitatges, va advertir que la proposta inicial era de màxims i que es preveia reduir-la. Segons la regidora, el pla del juliol del 2008, negociat ja amb ERC, era «molt més ajustat i realista» i el que ara se sotmet a votació té «un nivell molt més alt de consens entre els grups municipals i els veïns afectats».
La regidora assegura que el nou pla millorarà la qualitat de vida de la zona del Carmel i entorns, amb més zones verdes i més equipaments . «Hi haurà nou habitatge de qualitat per substituir el vell. Es preserven les zones d'identitat singular i es millora la connectivitat entre zones del districte», va dir en la seva intervenció davant els veïns.
També es recull així en el document de la proposta per a l'aprovació provisional segons el qual, l'objectiu bàsic del nou planejament és donar resposta a les demandes del barri i permetre l'obtenció de sòl per a noves zones verdes i espais públics, futurs equipaments, un nombre important d'aparcaments públics i la millora general de les condicions d'accessibilitat del conjunt del barri. També es preveu la construcció de noves promocions d'habitatge públic per al reallotjament de les persones que viuen en aquests sectors.
El Carmel, un 52%
L'àmbit de la modificació inclou el barri del Carmel, en un 52% del Pla. La resta es reparteix entre el barri de la Font d'en Fargues, entre la Font de la Mulassa i la Rambla del Carmel; i el barri d'Horta, concretament la zona compresa entre el passeig Maragall i els carrers de Dante Alighieri i Llobregós. La superfície, objecte de revisió de planejament, abasta un total de 119,14 hectàrees i té 50.893 habitants.
Es preveu la remodelació d'un total de 391 habitatges, dels quals 218 ja estan afectats pel pla vigent. Per tant, les noves afectacions que incorpora aquesta modificació són 173. En contraposició a aquests 391 habitatges afectats, es construiran 478 habitatges amb algun tipus de protecció. Més del 70% del nou habitatge que es construirà serà de protecció pública. El total d'habitatges resultants amb aquesta nova ordenació és de 481: un increment global de 91 habitatges
La iniciativa principal del conjunt d'actuacions és de caràcter públic: 5 sectors d'iniciativa pública per expropiació, 9 sectors d'iniciativa pública i sistema d'actuació pendents de definir en el desenvolupament dels Plans de Millora Urbana (PMU) i 22 actuacions aïllades,
La modificació concentra l'edificació proposada i segons l'Ajuntament garanteix un esponjament del barri, amb la creació de noves zones verdes, nous vials i nous equipaments. L'antic sector de Dante-Llobregós, situat a l'altra banda de la Rambla del Carmel al barri d'Horta, és el que experimenta un major creixement, fruit de les seves pròpies característiques. Per altra banda, hi ha un augment respecte al PGM actual de la superfície destinada a zones verdes, que s'amplia en 6.796 m², i la prevista per a equipaments, que augmenta en 3.652 m².
Pendent des de 1976
La proposta de reforma global que es presentarà avui és la continuació del planejament urbanístic iniciat amb els plans de reforma interior (PERI) dels barris del Carmel i la Teixonera, tres dels quals aprovats l'any 1986 i un el 1987. Els PERI de millora del medi urbà del Carmel, de reforma d'un sector de la Teixonera, del sector Llobregós-Hortal i del sector Bové-Passerell, van ser redactats per Manuel Ribas Piera després de l'entrada en vigor del PGM de 1976, i aprovats fa vint anys. Han estat desenvolupats en més d'un 80%, excepte en les zones de Dante-Llobregós i Conca de Tremp-Passerell, que en són dues que es revisen amb l'actual modificació.
Una cop aprovada provisionalment a l'Ajuntament, la proposta haurà de ser aprovada definitivament per la Generalitat, mesura que es preveu efectiva al final del tercer trimestre d'aquest any.

La masia de Ca l'Eudald sobreviu
C.R

Per a Josep Perna, membre de la Coordinadora d'Entitats Afectades pel PGM, i sobretot, fill dels propietaris de la masia de Ca l'Eudald, la sensació que deixa l'aprovació d'avui és «agredolça». Per una banda, el preocupa la situació en què queden els que encara estan afectats i la poca informació a què, segons assegura, tenen accés els veïns. Per altra banda, però, s'alegra per als que han descobert que els seus habitatges finalment no seran afectats i, per tant, poden respirar tranquils.
El cas de la masia de Ca l'Eudald queda a mig camí de les dues sensacions, ja que finalment s'ha arribat a un acord amb el districte: «dins del mal, el millor possible», explica Perna, que atribueix l'acord, i les desafectacions, sobretot a la feina feta des d'ERC. Amb el nou pacte, els pares, la setena generació viu a la casa, hi poden seguir vivint. Quan ells no siguin, la casa passarà a ser propietat de l'Ajuntament per un procés d'expropiació i no de cooperació tal com es preveia en un principi: «Pretenien tirar-ho a terra, fer pisos i donar-nos la part que ens corresponia», explica Perna, que assegura que ara garanteix que la casa i els horts passaran a ser equipament públic i que això permetrà que el patrimoni social de la masia, construïda el 1806 com a molí hidràulic, no es perdrà: «S'hi conserven uns safarejos que es mereixen ser coneguts i conservats», remarca.

297 al·legacions
C.R

L'elevat nombre d'al·legacions que ha rebut el pla de modificació demostra, a grans trets, el desacord de les parts afectades i d'altres sectors sobre el pla de millora. Tal com està establert en la normativa, l'informe de les al·legacions s'aprovarà avui, juntament amb l'aprovació provisional del pla, i, una vegada donat el vistiplau, començarà el termini de resposta a les persones que hagin al·legat, que es farà una per una. Segons fonts del districte, d'aquest total se n'han estimat totalment 90, i 35 parcialment. S'han fet 107 aclariments i la resta han estat desestimades, sobretot perquè feien referència a sectors que ara han quedat fora de la reordenació. El fet que les explicacions els arribin després que el pla s'hagi donat per bo al consistori va indignar els presents en la reunió de dimarts amb representants del districte. Els afectats continuen criticant la falta d'informació que han tingut durant tot aquest temps, i rebutgen les explicacions donades per Blasco sobre el fet que, ja des del principi del procés, es va fer un enviament general a tots els veïns. Fonts de la Coordinadora d'Entitats han assegurat que molts dels afectats s'han assabentat de la seva situació per un altre veí afectat.

El preu del pis i el nou decret HAUS
C.R

Una vegada aprovat el projecte per la Generalitat caldrà iniciar el procés de negociació i establiment d'expropiacions per a cada un dels afectats. El preu del metre quadrat que es pagarà és una de les principals preocupacions per als veïns que segueixen afectats, els quals asseguren que aquest preu ha baixat de 1.652 euros el metre quadrat que s'establia a la memòria del projecte del febrer del 2008 als 1.122 que dóna la memòria del projecte actual. Tampoc volen haver de pagar el que suposa un lloguer d'un pis pont i sobretot, exigeixen que se'ls doni el que ells defineixen com a «pis per pis». A aquestes queixes, responsables del districte han respost que, actualment, les condicions de reallotjament per a una persona afectada urbanísticament estan regulades pel decret HAUS (habitatges destinats a fer efectiu el dret de reallotjament) de la Generalitat de Catalunya del 19 de maig de 2009. Entre les novetats de la nova norma hi ha el fet que es defineix la figura de l'habitatge per a reallotjament urbanístic per primer cop i es fixen unes condicions clares per a tothom. Aquest decret, que obliga a pactar preus equiparables als del mercat, serà doncs el que establirà els preus per habitatge i ho farà a partir del moment en
què s'iniciï l'expedient d'expropiació.

El podeu trobar a l'enllaç

http://www.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/6-urbanisme/64736-el-carmel-encara-el-seu-futur.html

La primera de les fotos d'aquest article correspon als horts de la Masia de Ca l'Eudald.

La segona al Passatge Sigüenza, on queden molts afectats.