dimecres, 21 de gener del 2009

DIARI EL PUNT - L'Horta que no es vol extingir

dimecres, 21 de gener de 2009>
L'Horta que no es vol extingir

L'associació de veïns de Dante-Llobregós reivindica uns trets diferencials que el pla del Carmel pot modificarCLARA RIBAS. Barcelona

«El model que aquest sector necessita no és ni el de l'Eixample ni el de la resta del Carmel, ni tampoc el d'un barri de nova creació. El sector 14, el de Dante-Llobregós, representa un reducte del que ha estat el barri Horta (antigament, fins i tot, municipi independent): un barri rural ple d'hortes que li van donar el nom. El sector 14 pertany a aquesta Horta i no a aquell Carmel.» Aquest és un dels arguments que els veïns de l'Associació per la Defensa del Patrimoni Dante-Llobregós esgrimeixen en les al·legacions que han presentat al pla de millora del Carmel i entorns. L'associació es va constituir l'octubre passat i aquest dilluns va oferir una reunió informativa a la qual van assistir unes quatre-centes persones.

Basant-se en el fet que la zona té encara els trets diferencials d'Horta, tot i que no hi pertany, ja que forma part del barri del Carmel, els veïns es pregunten també en les seves al·legacions si la intenció de la reforma del pla general és «de respecte i potenciació del barri o el que es pretén és homogeneïtzar tot el Carmel». Els veïns consideren que aquest sector necessita una «reinterpretació d'ell mateix, llegint el que té de bo, de característic i de necessari per tal de potenciar-ho en pro d'un sector, per fi, ordenat i acabat».

EN PERILL D'EXTINCIÓ En els díptics que es van repartir durant la reunió de dilluns, l'associació llançava una pregunta en aquest aspecte: «Sabies que Horta està en perill d'extinció?», insistint en l'argument de les al·legacions, en el qual s'assegura que el pla de reforma representa la implantació d'un model de barri que té «molt poc a veure amb la realitat existent: una realitat que és el resultat de la resistència d'uns pocs al fet que les pitjors pràctiques urbanístiques del Carmel s'escampessin també per aquesta zona d'Horta», s'assegura al document. Els veïns reclamen respecte a l'essència d'un barri que consideren, «singular» i també demanen respecte «a la tria que els seus habitants van fer en el seu moment per un model de barri lligat a un model de vida particular».

Finalment, el document veïnal presenta una proposta alternativa en la qual s'aposta per la no eliminació de les edificacions que presenten tipologies «no només identificables com a repetides en la zona sinó que a més responen a una lògica d'adaptació topogràfica i d'entorn totalment indiscutible i que per tant esdevenen models a imitar, mai a eliminar». Els redactors de les al·legacions consideren que si no s'atén aquesta reivindicació es pot passar de parlar «d'un dels pocs barris amb un bosc urbà, horts tradicionals i pous centenaris a parlar d'un barri més amb parcs i places dures a l'ús». Cal recordar que a la zona hi ha safarejos, el bosc de Can Gallart, o la masia del Ca l'Eudald.

El president de l'Associació per la Defensa del Patrimoni Dante-Llobregós, Joan Perna, es va mostrar ahir satisfet per l'èxit de convocatòria de la reunió de dilluns i va insistir en la necessitat d'implicar-hi el màxim nombre de veïns, als quals, des de l'entitat, va dir, es vol ajudar a saber amb detall com afectaria a cadascú la modificació.